Back

Вирощування смородини у промислових масштабах

Вирощування смородини у промислових масштабах У Європі про неї почали говорити майже 400 років тому, а нині вирощування чорної смородини поширене у близько 25 країнах світу. Крім Європи, ягода також поширена у Новій Зеландії, США та Австралії. За даними ФАО, щорічне виробництво ягід смородини у світі становить 650-700 тис. т. Основна частина припадає саме на чорну смородину. Найбільшими виробниками ягід смородини у світі є Польща, Україна і Німеччина. Їхня частка у світовому виробництві ягід становить 77%. Але велика частка виробництва смородини припадає на присадибні господарства. Тож чого не вистачає смородині, щоб стати культурою для вирощування у промислових масштабах, Kurkul.com дізнавався у виробників — головного агронома бренду ягід, овочів та фруктів Tevitta Тетяни Стукало.

Критерії вибору сортів та селекції смородини

Наразі в LNZ Group, куди входить бренд Tevittа, 60 га під полуницею, 117 га відведено під вишневі сади, 65 га — під малину (30 га на наземному зрошенні, 35 га на підземному), 13 га — під ожиною. 

«Плануємо збільшити на 10 га тунельний комплекс, збільшуємо площі під маточники та дослідницькі ділянки. В планах також збільшити площі під ожиною та малиною, приблизно на 35 га. Поки стоїть питання підготовки ділянок, тому важко сказати, наскільки це вдасться зробити. З нішевих ягід вирощуємо шипшину, бузину, жимолость, іргу та смородину. Поки у невеликих кількостях, бо ще вивчаємо технологію виробництва та запит на ринку», — повідомила Тетяна Стукало.

Також вона додала, що смородина була висаджена у господарстві на демо ділянках. Наразі агрономи тільки придивляються до сортів, адже вирощувати цю ягоду будуть вперше. Важливо знайти саме той сорт, який буде підходити під кліматичні умови центру України та наші критерії.

«Критеріїв вибору сорту смородини насправді багато. Серед них — термін плодоношення, стійкість до хвороб та перепадів температури, а точніше, нам потрібні морозостійкі сорти, адже на території Черкащини часто бувають повторні заморозки, ну і звісно, розмір ягід та їх смакові якості. Також ключову роль грає придатність рослини до механічного збору, тобто наскільки вона може витримати пошкодження листків та гілок. Ми вже бачимо сорти, які не зможемо використати через їх високу чутливість, бо при механічному зборі гілочки смородини поламаються», — розповідає керівниця розплідника.

За її словами, на демо ділянці посаджено близько 30 сортів. Серед них є української, італійської селекції, також є французькі сорти. 

«Ми обирали сорти, які рекомендовані виключно для механічного вирощування. Також взяли лінійку десертних сортів, вони інколи можуть показати себе неочікувано добре», — пояснює фахівчиня.

Посадка та догляд за рослинами смородини

Садити потрібно здорові саджанці, у нас — це власне invitro з закритою кореневою системою. Їх висаджують до розпускання бруньок. Між кущами  —0,5 м, ширина міжряддя — 4 м. Немає значення в яку пору року садити та яка кількість сильних пагонів. Зазвичай на присадибних ділянках посадку проводять восени або рано навесні, залишаючи між кущами 1,5 м, а між рядами — 1,8 м. Саджають у яму за розміром контейнера.

 

«Перед посадкою смородини, як і будь-якої багаторічної рослини, потрібно прибрати всі бур'яни механічним способом або ж за допомогою гербіцидів. Найкраще підходить для цього період другої частини серпня або першої частини вересня. Саме тоді, коли багаторічні бур’яни закінчують вегетаційний період. Для гербіцидної обробки можна використовувати продукти з діючою речовиною калійної солі гліфосату, наприклад, продукт Напалм Форте від DEFENDA», — зазначила жінка.

 

Плантація смородини
Плантація смородини

Смородина — вельми невибаглива культура, але не переносить високого вмісту хлору в ґрунті. Вона може рости на різних ґрунтах, але найкраще для неї підходить слабокислий (рН 6,5), дуже родючий і пухкий. Особливо потрібне внесення органіки на надмірно легких ґрунтах.

«Занадто кислі ґрунти вапнують гашеним вапном, поки рН не досягне 6,5. Місце під смородину вибирають так, щоб у ньому не затримувалося холодне повітря, бажано сонячне і захищене від заморозків, дуже небезпечних для квіток. Вимірювання кислотності ґрунту значно полегшує розуміння багатьох проблем щодо стану смородини», — ділиться Тетяна Стукало.

Біологічно активна частина кореневої системи смородини знаходиться у верхній частині ґрунту, тому вона дуже сприятлива до будь-якого внесення добрив.

За словами Тетяни Стукало, якщо порівнювати вирощування смородини з вирощуванням полуниці, то можна впевнено сказати, що смородина не має хвороб. 

«За два роки нашого спостереження ми помітили борошнисту росу на деяких сортах, відповідно, з цими сортами ми попрощаємось. Також смородину полюбляє попелиця, та нам вдалося в цьому році вберегти свої насадження від неї», — ділиться фахівчиня.

Обрізка кущів та підживлення, захист

Оскільки саджанець смородини із закритою кореневою системою, то обрізку після посадки не варто проводити, адже вона не була в стресових умовах. Вже наступного року після посадки кущ формує 4-5 сильних пагонів довжиною до 0,5 м. І це дає змогу рослині родити вже на наступний рік.

Обрізку проводять в період спокою з метою стимуляції формування нових пагонів для плодоношення в наступному сезоні. У нормі гілка куща смородини повинна обрізатися на 3-4 рік, для чого щорічно видаляють від чверті до третини старих гілок. При наявності сильного приросту біля основи гілки обрізають її до цього приросту. Хворі та уражені пагони видаляють цілком.

«Чорній смородині потрібна велика кількість органічних добрив і рясний полив. Особисто я дотримуюсь думки, що якісну ягоду взагалі неможливо виростити без поливу. Як і всім іншим рослинам, смородині важливо допомогти укріпитися кореню за допомогою фосфору та калію. У період вегетації важливо дати такі елементи, як азот, фосфор та калій, також важливий бор», — зазначила Тетяна Стукало.

Щодо захисту, то тут теж схема стандартна, але компанія обмежена стандартами GLOBAL G.A.P.

«Гербіцидами ми зазвичай не користуємось, надаємо перевагу механічному обробітку. Для тих фермерів, які не мають таких високих вимог до вирощування даної ягоди, можу порекомендувати використовувати інсектициди з д. р. абамектин та Кітч від DEFENDA для захисту від хвороб», — радить головний агроном бренду ягід, овочів та фруктів Tevitta.

Водночас варто обирати якісні безвірусні саджанці, адже боротися з хворобами та шкідниками легше здоровому організму. 

Замовити саджанці смородини  можна за телефоном: +380 67 233 26 63.

Read more
More articles
14.04.2023
Посадка суниці: підживлення та добрива
Read more
09.03.2023
Як підібрати систему живлення для ожини
Read more
27.02.2023
Вирощування і збут ожини: високий потенціал із мінімальними захворюваннями
Read more