Назад

Як заморожується гарбуз на заводі із заморозки ягід, овочів та фруктів

Як заморожується гарбуз на заводі із заморозки ягід, овочів та фруктів Гарбуз — однорічна теплолюбна та світлолюбна трав’яниста культура. Загалом вирощують три види гарбуза: твердокорий, великоплідний (волоський) та мускатний.
У місті Шпола Черкаської області виготовляють якісні фрукти, ягоди та овочі за технологією шокового заморожування. Завдяки обраній технології, продукція не втрачає своїх корисних властивостей. Про етапи сортування, інспекції та заморожування продукції розповіла заступник директора з виробництва бренду Tevitta Валентина Гуліна.
 
Звідки постачають гарбуз для заморожування? Які вимоги щодо збуту?
Гарбуз вирощується в Черкаській області фермерським господарством, що входить до складу групи компаній LNZ. У господарстві вже знають, які норми мають бути дотримані щодо вирощеної продукції, адже здають гарбуз на заморожування вже не перший сезон.  
На заводі діють затверджені специфікації на готовий продукт. Вимоги до якості сировини досить прості: без гнилі, без ознак хвороб чи ураження сільськогосподарськими шкідниками. Чим ближчим гарбуз буде до цих вимог, тим дорожче він буде коштувати. 
 
Крім того, є змога виготовляти готовий продукт за наданими специфікаціями від клієнтів, тому кожен із фермерів, який самостійно вирощує продукт, може його реалізувати замороженим, а завод підлаштується під роботу аграрія.  
 
Як відбувається інспекція гарбуза?
Приймання гарбузів проводять партіями. Партією вважається будь-яка кількість свіжої сировини одного помологічного сорту, одного терміну збирання, в однорідній тарі, яка підлягає одночасному прийманню та оформленню одним документом про якість. Інспектор з контролю якості продукції здійснює вхідний контроль сировини у відповідності до вимог інструкції «Вхідний контроль сировини, допоміжних матеріалів».
 
Які процеси підготовки гарбуза до заморожування?
До заморожування гарбуз проходить декілька етапів підготовки, а саме: миття плодів, видалення насіннєвої камери, рубка на сегменти, очищення від шкірки, миття очищених сегментів, інспекція та нарізання.
 
У якому вигляді заморожується гарбуз?
Гарбуз в основному заморожується у вигляді кубиків розміром 10*10 мм.
 
Які подальші операції проводяться після заморожування гарбуза?
Після етапу заморожування у флюїдизаційному тунелі від стандартних кубиків відокремлюється відсів, інспектується та фасується у транспортну упаковку, це відбувається на ваговому дозаторі. Маса нетто від 5 до 30 кг. Після дозування пакувальна одиниця проходить контроль ваги на ваговому транспортері. Після цього коробки заклеюються, скануються на металодетекторі, складаються на піддон, маркуються та відправляються на склад.   
 
За якої температури та скільки зберігається?
На заводі є 6 камер зберігання, загальна кількість палето-місць складає понад 10 тис. Зберігається готова продукція за температури не вище ніж мінус 18°С не більше 24-х місяців від дати виготовлення.

AgroPortal.ua за матеріалами Tevitta
 
 
Також буде цікаво
Бiльше статей
14.04.2023
Посадка суниці: підживлення та добрива
Читати далi
09.03.2023
Як підібрати систему живлення для ожини
Читати далi
27.02.2023
Вирощування і збут ожини: високий потенціал із мінімальними захворюваннями
Читати далi