Назад

Щот потрібно зробити з полуницею восени, аби зібрати гарний врожай влітку

Щот потрібно зробити з полуницею восени, аби зібрати гарний врожай влітку Якщо вам здається, що полуничний сезон завершується на початку липня, то це не так. У цей період ягідники закінчують збирати плоди, а далі проводять підготовку до наступного сезону. Відтак наприкінці літа закладають нові плантації полуниці, які почнуть родити вже наступного сезону, чи вносять добрива. Як і інші культури, полуниця вимагає дотримуватись технологій вирощування. Додатково кожен ягідник має власні «фішки» та лайфхаки. Отож, за рекомендаціями ми звернулись до фахівців одного з найбільших виробників і переробників ягоди в Україні — бренду Tevitta. Про нюанси осіннього догляду розповів агроном компанії Ігор Науменко.

Kurkul.com: Коли потрібно висаджувати нові рослини полуниці?
Ігор Науменко: Стандартно нові кущі полуниці потрібно висадити у відкритий ґрунт до 1 серпня. Це дуже важливо для того, щоб рослина набрала вегетативну масу, плодову бруньку та підготувалась до зими. Якщо ж ви не вклались у ці строки і висадили кущі пізніше, то саджанці не встигнуть закласти бруньки в необхідній кількості на наступний рік і, відповідно, врожай буде в рази меншим. Тобто до серпня рослину бажано висадити.З досвіду Tevitta: ми висаджуємо посадковий матеріал з квітня до серпня. Цього року почали висаджувати трішки пізніше: через непогоду вусики полуниці з’явились невчасно, тому закладку нових насаджень затримали на тиждень.  Втім, у цьому сезоні площі збільшились на 50%. Густота посадки рослин становить на наших плантаціях становить від 70 до 80 тис. рослин га. Це не дуже стандартна схема посадки, але враховуючи нашу однорічну схему вирощування полуниці, плантація не встигає загущуватись.  

Kurkul.com: А чому обрали таку схему вирощування? Чи вигідно щороку висаджувати нову полуницю?
Ігор Науменко: Працюємо за однорічною схемою посадки зв’язку з тим, що наші поля під полуницю сертифіковані Global GAP. Так, як ми не можемо використовувати більшість фунгіцидів та жодного інсектициду чи гербіциду, а наші грунти складаються із дуже щільних чорноземів, то однорічне вирощування є ідеальним варіантом для отримання максимально якісного врожаю із застосуванням мінімального обробітку. Багаторічні насадження більше підходять для південних регіонів України. Там піщані ґрунти і ягоді легше рости. Ми працюємо на важчих ґрунтах, тому для нас такий варіант більш прийнятний. Тому у відкритих та у закритих ґрунтах маємо однорічний тип посадки.

Kurkul.com: Як потрібно обробити ґрунт перед висадкою полуниці?
Ігор Науменко: Восени ґрунт переорюємо, вносимо полісульфат. Навесні поле дискуємо, а перед самою висадкою працюємо з фрезою. Це дозволяє максимально подрібнити землю. Фактично не залишається жодної грудочки.
 

Kurkul.com: Щодо густоти висадки кущів полуниці: якою вона повинна бути і чи впливає це на майбутній врожай?
Ігор Науменко: Густота насаджень неодмінно впливає на майбутній врожай. Проте для різних сортів цей показник може складати від 20 до 40 см відстані між кущами. Чому так? Вегетативна маса куща може сильно розлягатись залежно від сорту. Наприклад, такий сорт, як Вайбрант, має довгі лотерали, тому ягода при вузьких міжряддях буде лежати на проході. Тому якщо ви висадите кущі цієї ягоди загусто, то не зможете заїхати технікою для механічного обслуговування площі, не говорячи вже про збір врожаю. Тому для цього сорту потрібно передбачити максимальну віддаль. Оскільки на наших полях схема поливу є стандартною, ми намагаємось не висаджувати сорти з такою особливістю. Перед закладкою плантацій потрібно враховувати всі особливості сорту, з яким ви вирішили працювати. Уникайте щільного розміщення кущів, адже це викликає хвороби та зменшує розмір ягоди. Також всім рекомендую звертати увагу й на довжину ряду, тому що в момент закладки потрібно думати про те, як ви будете збирати врожай. Дуже довгі ряди (по 150 м) не ефективні в зборі, адже пункт збору в такому випадку знаходиться далеко. У нас один ряд має 80 м. Також важливо продумати логістику з поля – де буде знаходитися ягода, коли раптово почнеться дощ, можливості для обробки – місце для вільного пересування техніки. Тобто навіть такі речі важливі.
 

Kurkul.com: Якщо ми вже заговорили про сорти, то на що орієнтуватись при виборі саджанців полуниці?
Ігор Науменко: Тут потрібно зважати на те, для яких цілей вона вирощується: для миттєвого споживання, для транспортування, для заморозки чи консервації. Наприклад, якщо ягода має продаватися на ринку, то вона має бути стійкою для транспортування. Також важливо підібрати сорт відповідно до ваших кліматичних умов та враховувати особливості погоди та ґрунту в регіоні, в якому знаходитесь. Наприклад, висаджування ультраранніх сортів в регіоні, де є частим явищем зворотні заморозки може залишити фермера без врожаю.  Важливо також звертати увагу на стійкість до хвороб. А решта —  особистий смак та вибір кожного.

Kurkul.com: Які добрива використовуєте для полуниці? Що потрібно вносити обов’язково, а що — за бажанням?
Ігор Науменко: Найнеобхіднішими добривами для полуниці є: фосфоро-калійні на момент укорінення кущів та комплексні рівномірні добрива, зокрема NPK 20:20:20. Обов’язково потрібно внести бор, кальцій та калій та магній  в період закладення бруньки. Позакоренево проводимо удобрення міксом мікроелементів з амінокислотами. А ближче до похолодання (друга половина жовтня) рослини готуємо до безстресового входження в зиму, тому переходимо на безазотні добрива.
А загалом вибір добрив відбувається методом підбору виробників, залежить від стану ґрунтів та потенціалу самого сорту і росту та розвитку самої рослини. Добрива обов’язково мають бути на господарстві, але не завжди їх потрібно вносити у великих кількостях. Тобто підхід має бути дуже індивідуальний.

Kurkul.com: Як вам вдається зберегти товарний вигляд ягоди на відкритому ґрунті?
Ігор Науменко: Насамперед — це мульчування міжряддя соломою. Проводимо його на весні, до початку цвітіння ягоди, щоб не зашкодити квітконосам.  

Kurkul.com: Ви вже зазначили про один із варіантів захисту кущів взимку. Як можна убезпечити полуницю від вимерзання?
Ігор Науменко: Для комфортного входження рослини в зимовий період рекомендую своєчасно перейти на безазотні добрива. Вони поступово готують рослину до зими, переносячи сухі речовини у нижню частину рослини.
На Півдні садівники використовують агроволокно. Ми собі такого дозволити не можемо. Чому? Тому що в нашому регіоні (на Черкащині — ред.) бувають зворотні заморозки в другій частині травня. Якщо ми проведемо накриття агроволокном, то це спровокує передчасне цвітіння, а при суттєвому зниженні температур цвіт обмерзне. Деякі фермери використовують плівку для мульчування. Нам також ця технологія не підійшла через щільний ґрунт. До того ж під плівкою затримується волога, і це викликає хвороби полуниці.

Kurkul.com: А які хвороби полюють на молоді саджанці ягід восени? Як їх уникнути?
Ігор Науменко: Через перепад температур може з’явитись борошниста роса або бура плямистість. Якщо ж все-таки хвороби з’явились, то восени слід проводити обробку агрохімією. Але моя рекомендація: обирайте сорти, стійкі до цих хвороб, і чистий, безвірусний матеріал invitro. З власного досвіду можу сказати що якісний посадковий матеріал закладає 50% високого врожаю.

Тож підсумуємо: майбутній врожай полуниці напряму залежить від правильної висадки, яку рекомендується провести до початку серпня. Ваш успіх залежатиме від сорту, який ви оберете, густоти висадки, правильного внесення добрив, та, звісно ж – від чистого, безвірусного матеріалу. А решта приходить з досвідом.

Нагадуємо, що розплідник Tevitta працює не тільки для своїх потреб, а й для задоволення потреб фермерів. За інформацією звертайтесь за телефоном: +380 67 233 26 63 Владислав.

Також буде цікаво
Бiльше статей
14.04.2023
Посадка суниці: підживлення та добрива
Читати далi
09.03.2023
Як підібрати систему живлення для ожини
Читати далi
27.02.2023
Вирощування і збут ожини: високий потенціал із мінімальними захворюваннями
Читати далi