Назад

Свіжий погляд у ягідництві: новий підхід до вирощування ягід

Свіжий погляд у ягідництві: новий підхід до вирощування ягід Українська асоціація бізнесу й торгівлі (UBTA) за підтримки Мінагро та Мінекономіки презентувала звіт «Аграрне портфоліо 2021», згідно якого Україна займає 15 місце у світовому рейтингу країн-експортерів заморожених плодів з показником $111 млн. Маючи 147 експортерів, Україна показує позитивне сальдо, та, починаючи з 2015 року плавно нарощує експорт.

Українська асоціація бізнесу й торгівлі (UBTA) за підтримки Мінагро та Мінекономіки презентувала звіт «Аграрне портфоліо 2021»,  згідно якого Україна займає 15 місце у світовому рейтингу країн-експортерів заморожених плодів з показником $111 млн. Маючи 147 експортерів, Україна показує позитивне сальдо, та, починаючи з 2015 року плавно нарощує експорт.
LNZ Group,  група компаній родом із Черкащини, яка має у власності  86 тис га,  є виробником насіння кукурудзи бренду UNIVERSEED,  бренду засобів захисту рослин DEFENDA, та одним із наймасштабніших гравців ринку дистрибуції, відкриває новий напрямок - напрямок ягідництва.
Бренд заморожених фруктів, ягід та овочів Tevitta (з латинської мови teva - природа, vita - життя), має всі наміри стати передовою компанією із заморозки ягід, овочів та фруктів та зробити революційний внесок у розвиток ягідництва, надавши змогу фермерським господарствам та одноосібникам, які вирощують ягоди, якісний садивний матеріал та вільний ринок збуту. Чому компанія обрала для себе ринок заморожених продуктів та як може змінитися ринок з приходом Tevitta уже у матеріалі. 

У центрі уваги ЯГІДНИЦТВО 
За словами власника Tevitta Віктора Кравченка, з самого початку ягідництво започаткували як окремий напрям. Пізніше дійшли до думки, що, маючи замкнуту систему бізнесу можна досягти більшого. Адже ягідництво – може бути прибутковим бізнесом, якщо зосереджуватися не тільки на вирощуванні, а й на переробці.

“Почали працювати у напрямку диверсифікації - збудували завод, який оснащений високотехнологічним обладнанням, пройшли сертифікацію, тому маємо всі відповідні сертифікати для виходу на світовий ринок -  BRC Global Standard for Food Safety та GLOBAL G.A.P. Власне, наразі завод вже працює на ринок Європи,” - додає власник Tevitta Віктор Кравченко.



Згодом зрозуміли що ідея диверсифікації виробництва може стати рушійною силою для аграріїв, які вже вирощують продукцію, або для тих, хто хотів би спробувати вирощувати, але за відсутності гарантованих ринків збуту бояться спробувати себе у цій новій ніші.
Так з’явилась ідея створити кооператив Tevitta.

У центрі уваги КООПЕРАТИВ
В рамках створення кооперативу Tevitta,  виявилося, що на ринку відсутній якісний посадний матеріал, саме тому, нам довелося створити власний розплідник із лабораторією in vitro.

“Для засадження власних плантацій спочатку ми використовували саджанці фріго. Далі перейшли на касетну. Завдяки  впровадженню технології in vitro у господарстві вдалося забезпечити повний цикл оздоровлення всіх культур: малини, ожини, та полуниці” - ділиться досвідом Роман Іванович Франчук, директор СТОВ “ЛНЗ Агро”.

Розплідник, за словами Віктора, власника бренду Tevitta, стратегічно важливий об’єкт у системі виробництва, адже якісні саджанці в Україні проблема,  а, не маючи якісного вхідного матеріалу неможливо мати якісний готовий продукт.

Крім того, маючи розплідник компанія отримала закритий цикл виробництва, який повністю доповнив ідею кооперації.

Яким чином працює кооперація Tevitta?
Кооперація Tevitta надає in vitro саджанці малини, полуниці та ожини фермерам, одноосібникам чи фізичній особі, яка планує займатися вирощуванням ягід в обмін на гарантований збут вирощеної продукції.
Розуміючи складність такого бізнесу, компанія Tevitta пропонує агротехнічну допомогу та надає знижки на необхідні для вирощування ЗЗР та добрива. Тобто особа, яка має бажання займатись вирощуванням ягід забезпечена всіма матеріально-технічними умовами для успішної реалізації даної ідеї: саджанці, ЗЗР, агросупровід та гарантований ринок збуту. Віктор Кравченко також зазначив, що за бажанням фермери-юридичні особи можуть укласти із заводом контракт на переробку своєї продукції та її зберігання до кращої ціни. Для цього на заводі є необхідне обладнання та склади.

«Фермер може заморозити ягоду у нас на заводі та сам її реалізувати. В такому випадку він укладає із заводом контракт. Ми переробляємо. І далі вже клієнт обирає або зберігатись у нас до отримання кращої ціни, або миттєво продавати заморожену продукцію. Це як в елеваторному бізнесі — ми надаємо послуги з переробки більшості продуктів, для яких ми маємо обладнання», — розповідає Віктор Кравченко.

У центрі уваги ЗАВОД
Завод оснащений надсучасним обладанням. У холодильному комплексі знаходиться тунель шокового заморожування польського виробника компанії Unidex потужністю понад 3 т/год, цього року  планують додати ще одну одиницю даного обладнання та збільшити об’єми виробництва в два рази. Тут же встановлені лінії переробки та фасовки ягід, окремо є лінія з переробки цукрової кукурудзи. До речі, в Україні лише на двох заводах є сучасне і потужне обладнання для переробки цукрової кукурудзи.
На заводі «Авуар» вже переробляли цукрову кукурудзу, сливу, абрикосу, смородину, полуницю, вишню, гарбуз, цибулю, бузину, перець. Щодо вишні, то для її переробки закупили кісточковідбивні машини і тепер завод здатен заморожувати 2,5-3 т/год вишні без кісточок. Хоча ягоди переробили небагато, але вона вже склала велику конкуренцію польській та сербській вишні.
Вся продукція заморожується по технології IQF. Чому саме IQF? Перевага IQF  (англ. Individual Quick Frozen) — полягає у нівелювання процесу утворення великих кристалів льоду, які впливають на цілісність тканин ягоди. Тому виготовлена продукція не втрачає своїх корисних властивостей та має такі ж смакові якості, як і свіжа. Оптичний сортувальник Sortex компанії Bühler також є свого роду особливістю.  Перевага сортувальника в тому, що він розпізнає  дефекти по кольру та формі,  відсортовує дуже якісно з високою продуктивністю.

 «Без сортувальника продуктивність та якість вихідної продукції була б низькою, а наявність такої висококласної машини дає змогу виготовляти продукцію найвищої якості з дотриманням високих норм до харчової продукції. Але малину ми сортуємо вручну, тому що ягода в замороженому вигляді дуже крихка і кожен неправильних рух може спричинити до її розсипання. Для цього біля транспортера стоять більше  10 з навиками людей та відбирають дефектні ягоди», — розповідає директор заводу Юрій Кривенко.
 

З сортувальника заморожені ягоди та овочі вирушають на лінію фасування,  в цьому році також планується ще одна лінія фасування - одна під кожний тунель шокового заморожування. Працює лінія для великої упаковки: мішок 25 кг або ящик 10 кг та лінія для дрібного фасування від 400 г до 2,5 кг, щоб продукцію можна було реалізовувати у супермаркетах та HoReCa. За словами Юрія Миколайовича, директора заводу ТОВ  “Авуар”, обладнання для заводу підбирали дуже ретельно. Вивчали пропозиції на ринку, їздили аналогічними заводами і дивилися, яке там використовується обладнання. Головна умова — вона мала бути високоякісна та енергоефективна. В цьому році компанія також встановила холодильне обладнання у Вінницькі області, яке має змогу статично заморожувати до 20 т/добу.

“Це рішення було основане на необхідності у збереженні якісних показників продукту, адже доставка таких продуктів як малина чи бузина - дуже складний процес, а холодильне обладнання надасть нам більше можливостей у довезенні сировини до заводу та у подальшому виготовленні високоякісного товару” - додає Юрій Кривенко, директор заводу.

Вся готова продукція зберігається на складах з температурним режимом -20°C і місткістю більше 10 тис. палетомісць.

Крім того, зручна геолокація підприємства дозволяє доставляти сировину для заморожування як із західних, так і з південних областей України.

У центрів уваги РОЗПЛІДНИК
Розплідник in vitro має сертифіковані саджанці малини, ожини та полуниці.  In vitro - це високоякісна технологія розмноження рослин, яка дозволяє отримати генетично однорідний, очищений від вірусів посадковий матеріал для закладання промислових плантацій ягідників, садів та насаджень енергетичний культур. Важливо, що розплідник офіційно зареєстрований, тобто внесений до Єдиного реєстру України виробників садивного матеріалу, та має ліцензії на ряд сортів малини, полуниці і ожини. Кооператив Tevitta починає свою роботу з березня 2022 року.
Мета кооперативу -  об’єднати всіх бажаючих вирощувати ягоди, вдосконалити технології виробництва, зробити революцію у розвитку ягідництва і на прикладі прибуткових господарств показати що ягідництво - не хоббі, а бізнес.

 

Также будет интересно
Бiльше статей
14.04.2023
Посадка суниці: підживлення та добрива
Читати далi
09.03.2023
Як підібрати систему живлення для ожини
Читати далi
27.02.2023
Вирощування і збут ожини: високий потенціал із мінімальними захворюваннями
Читати далi