Назад

Як правильно підживлювати малину

Як правильно підживлювати малину Останніми роками на ягідному ринку України спостерігаються певні зміни. Донедавна провідне місце в ягідному бізнесі посідала суниця садова, проте після впровадження сучасних технологій переробки продукції (шокове заморожування, сублімація, фруктові порошки) та переорієнтації ринків збуту плодово-ягідної продукції на європейські та азійські, переробники стали цікавитися й іншими ягідними культурами, зокрема лохиною, малиною, смородиною, порічками, ожиною. Зріс інтерес й до малопоширених ягідних культур.

Варто зауважити, що переробників цікавить якісна ягода і у великій кількості, чого неможливо досягти, ігноруючи правильну систему удобрення.

Як потрібно підживлювати малину, щоб досягнути високих результатів, розповів менеджер з розвитку агротехнологій у західному регіоні компанії LNZ Group Віталій Лапчинський. 

Розглянемо систему удобрення малини — цінної й затребуваної на ринку культури, яку вирощують в Україні в усіх ґрунтово-кліматичних умовах. Маючи неглибоку кореневу систему (основна кількість коренів розміщується в шарі 0-40 см), вона найкраще росте на суглинкових і супіщаних добре гумусованих ґрунтах з слабко кислою реакцією ґрунтового середовища pH=5…6.

На ділянці, де планується закладання малинника, протягом року бажано вирощувати сидерати: гречку, бобово-злакові суміші. В іншому випадку доведеться вносити органічні добрива в кількості 50-80 т/га. 

Перед садінням малини проводиться глибока оранка, а якщо гумусовий родючий шар цього не дозволяє, орють на відповідну йому глибину з додатковим ґрунтопоглибленням (для покращення фізичних властивостей ґрунту). 

Для кращого приживання та стимулювання росту рослин перед посадкою кореневу систему садивного матеріалу малини бажано обробити 0,1% розчином DEFENDA АСКО ГУМАТ — функціональним добривом направленої дії, яке вирізняється ріст- та імуностимулюючими властивостями.

Як і інші ягідні культури, малина споживає більше азоту і калію та менше фосфору, тому після садіння плантацію щороку удобрюють із розрахунку 70-120 кг азоту та 50-140 кг калію в діючій речовині (д.р.). Удобрення важкодоступним, малорухливим для рослин фосфором з традиційних добрив можна знехтувати, а перевагу слід віддати комплексним поліфосфатним добривам із розрахунку 40-70 кг/га фосфору в д.р.

Великі затрати на удобрення малини пов’язані зі значним винесенням елементів живлення з видаленими відплодоношеними пагонами. Проте затрати на мінеральне живлення можна зменшити вдвічі, якщо систематично застосовувати органічні добрива у якості мульчі: перепрілий гній, торф, компости чи інші органічні матеріали, адже порівняно з іншими ягідними культурами малина найкраще реагує на мульчування ґрунту. 

Для ефективного використання елементів живлення внесення мінеральних добрив рекомендується розділити в два-три прийоми (дробне внесення). 

Навесні якомога раніше вноситься 30-40% річної норми азоту, фосфору і калію. Через те, що малина дуже чутлива до хлору, в ранньовесняний період бажано використовувати безхлорні добрива. 

Після перезимівлі у рослин активно розпочинається ріст кореневої системи, підвищується потреба у фосфорі. Проте навесні різкі перепади температур й посушлива погода викликають фосфорне голодування, рослини припиняють ріст. Подача разом із поливною водою легкодоступних водорозчинних сполук фосфору (DEFENDA (13-40-13+МЕ) знімає цю проблему, відновлюється ріст кореневої системи, активно засвоюється внесений з осені азот.

Для літніх сортів малини друге внесення добрив збігається з початком цвітіння та покликане забезпечити розвиток рослин, формування  і дозрівання ягід малини. За умов достатнього зволоження та очікування високої врожайності в прикущові смуги слід внести  150-200 кг/га калійно-кальцієвої селітри (14,2% — N; 24% —К2О; 12% — СаО), що відчутно збільшить урожайність і якість плодів. 

Ефективно компенсувати потребу молодих рослин у мінеральному живленні протягом вегетації можна підживленням малини через крапельний полив, використавши водорозчинне комплексне добриво DEFENDA (19-19-19 +МЕ).

Якщо ваша плантація малини представлена ремонтантними сортами (ремонтантна малина більш вимоглива до мінерального живлення), то система живлення буде дещо інша і включатиме додаткове підживлення в третю декаду травня (під час інтенсивного наростання надземної маси) азотними добривами. Оптимальною формою азотного добрива в цей період буде кальцієва селітра з підвищеним вмістом активного кальцію (CаО — 26%) у нормі 200 кг/га.

Для уточнення норм удобрення можна користуватися даними агрохімічного аналізу ґрунту, результатами листкової діагностики або ж спостерігаючи за зовнішнім станом насаджень. 

Врожай малини формується на міцних пагонах. Між їхньою кількістю, товщиною, висотою, ступенем облиствіння та врожаєм існує пряма залежність. Тому для забезпечення доброго росту пагонів необхідно створити якомога сприятливіші умови.

Особливу увагу варто звернути на підбір посадкового матеріалу. Адже сам він — це основа якісного майбутнього врожаю. Так, якісні безвірусні саджанців in vitro є більш сприятливими до будь-яких живлень, адже мають вищий потенціал росту та розвитку. Якісні саджанці in vitro пропонує лабораторія бренду Tevitta, що на Черкащині. В асортименті є саджанці як малини, так і інших ягідних культур — полуниці, ожини та смородини. 

Mенеджер з розвитку агротехнологій в західному регіоні компанії LNZ GROUP, доцент кафедри садівництва і виноградарства ЗВО «Подільський державний університет», кандидат с.-г. наук, Віталій Лапчинський


Деталі можна дізнатися за телефоном: +380 67 233 26 63, Владислав. 

Также будет интересно
Бiльше статей
14.04.2023
Посадка суниці: підживлення та добрива
Читати далi
09.03.2023
Як підібрати систему живлення для ожини
Читати далi
27.02.2023
Вирощування і збут ожини: високий потенціал із мінімальними захворюваннями
Читати далi