Назад

Як виростити вишню

Як виростити вишню Україна — одна з провідних країн світу з виробництва вишні для потреб переробної промисловості. Включно із приватним сектором вишневі насадження займають близько 20 тис. га

Вишню сушать, заморожують, виготовляють сік та консервують. Цінність продукції переробки плодів вишні пов’язана із її антиоксидантними властивостями, протизапальною та протираковою дією. Зазвичай найкориснішими для здоров’я є місцеві форми вишні з дрібними та кислими плодами. 

Завод заморожених ягід, овочів та фруктів бренду Tevitta приймає до заморожування якісну вишню. Щоб здати продукцію за високою ціною, ягода має бути крупною, з підвищеним вмістом цукру. Для заморожування підходять ряд сорів вишні зарубіжної та вітчизняної селекції. Найбільш визнаними є:

  • український інтенсивний сильнорослий сорт Подільська щедра (десертний, витримує загущення, легко формувати веретеноподібну крону);
  • високоврожайні, десертні сорти польської селекції Сабіна, Люцина, Ванда, Лутовка (придатні як для сушіння, так і заморожування),
  • сорти угорської селекції: Уйфехершої Фюртеш, Дебрецені, Ерді Батермо, Кантереносі (сильнорослі, через своє раннє цвітіння мають нестабільне запилення);
  • сербський слаборослий сорт вишні з компактною кроною Облачинська (стійкий до хвороб, регулярно плодоносить, високоврожайний);
  • німецькі: самоплідний сорт Агат та інтенсивний Яде.

Закладання промислового вишневого саду

Товарні насадження вишні небажано розміщувати в низинах, на ділянках де pH ґрунтового розчину ≤ 5.  Початком для досягнення успіху при вирощуванні цієї культури є правильний  вибір підщепно-прищепної комбінації садивного матеріалу, яка в кожних конкретних грунтово-кліматичних умовах має забезпечити одержання стабільного врожаю якісних плодів вишні. 

На сьогодні відомо — підщепа значно впливає на біосинтез речовин у рослинах, підсилює або знижує холодостійкість, зимостійкість і стійкість дерев до хвороб, впливає на розмір та смакові якості плодів. Часто в насадженнях можна спостерігати сильний взаємовплив підщепи з прищепленим сортом, а інколи така взаємодія проходить непомітно. 

Знаючи природу такої взаємодії, можливо створювати оптимальний для своїх умов посадковий матеріал, який зможе використати всі переваги  фізико-хімічних властивостей ґрунту, знівелювати негативний вплив несприятливих погодних умов, забезпечити реалізацію потенціалу сорту й зберегти його господарсько цінні ознаки. 
Найбільш поширеною підщепою для вишні в Україні є Вишня антипка (лат. Prunus mahaleb). Саме ця насіннєва підщепа найкраще показує себе на легких за механічним складом ґрунтах, здатна «витягувати врожай» в умовах недостатнього зволоження. Недоліком є деяке варіювання параметрів рослин у насадженнях та значна сила росту дерев (схема посадки вишневого саду на антипці 6х3…4м). 

Антипку доцільно використовувати як підщепу для слаборослих сортів вишні, в іншому випадку прийдеться нести значні затрати праці при догляді за садом та збиранні врожаю. 

Англійська середньоросла підщепа Colt вимоглива до ґрунтів. На практиці неодноразово підтверджується інформація стосовно недостатньої стійкості до сильних морозів. На важких глинистих ґрунтах коренева система часто вражається бактерією Agrobakterium tumefaciens. Як наслідок, на коренях утворюються круглі нарости (кореневий рак). У маточнику підщепа легко розмножується вегетативними відсадками. У розсаднику Colt досить технологічний, забезпечує високу приживаність вічок і отримання високоякісного посадкового матеріалу. 
Враховуючи силу росту, підходить для слаборослих сортів вишні. Дерева на підщепі Colt у саду швидкоплідні, компактні, легкі у формуванні, утворюють пагони з широкими кутами відходження. Цінною властивістю підщепи є добре засвоєння з ґрунту магнію та кальцію, чим підвищується стійкість плодів вишні до розтріскування.

ВСЛ-2. Розмножується зеленими та здерев’янілими живцями. Стійка до низьких зимових температур і перезволоження ґрунту. Має схильність до утворення кореневої парослі навколо щеплених дерев. ВСЛ-2 забезпечує зменшення на 20-35% габітусу дерев вишні порівняно зі щепленими на сіянцях антипки, що дозволяє  використовувати схему посадки 4,5х2 м.  
ВСЛ-2 — гарний індикатор безвірусності посадкового матеріалу. Живці вишні для щеплення на ВСЛ-2 бажано заготовляти з дерев, де використовувалася аналогічна підщепа (у випадку вірусного зараження живців відбувається швидке всихання підщепно-прищепної комбінації). ВСЛ-2 добре підійде для сильнорослих сортів вишні, дерева на цій підщепі будуть сягати 3,5-4,5 м.ритичні умови для заморожування. Виробники заморожених ягід перевозять продукцію на зберігання до ЄС
За умови створення інтенсивних насаджень зі схемою посадки  4…4,5х2..2,5 м (більше 1000 дер./га) варто свою увагу звернути на німецьку підщепу GiSelA5. ЇЇ розмноження переважно відбувається вкоріненням зелених живців та технології культури тканин, що забезпечує високу якість вирівняного посадкового матеріалу. Підщепа морозостійка, але через слабку кореневу систему потребує опор (особливо в перші роки після садіння). Високої продуктивності вишневих насаджень на GiSelA 5 можна досягти лише на родючих ґрунтах за умови вологозабезпечення не менше 550-650 мм опадів. 

За використання клонових підщеп варто пам’ятати — всі вони виведені шляхом складних міжвидових схрещень, що надалі може стати причиною фізіологічної несумісності. Типовими проявами такої є низький рівень приживання при щепленні, гальмування росту рослин в розсаднику, передчасне пожовтіння та опадання листя. Несумісність може проявлятися й на 5-7 рік вегетації вже в саду, тоді дерева переходять у стан ентропії (ні живі, ні мертві), надто інтенсивно закладають плодові бруньки, всихають.

Зважаючи на це, перед закладанням промислового вишневого саду варто звертати особливу увагу на підбір підщепно-прищепної комбінації та враховувати сумісність вибраної підщепи з сортом.

Віталій Лапчинський, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садівництва і виноградарства ЗВО «Подільський державний університет»

Также будет интересно
Бiльше статей
14.04.2023
Посадка суниці: підживлення та добрива
Читати далi
09.03.2023
Як підібрати систему живлення для ожини
Читати далi
27.02.2023
Вирощування і збут ожини: високий потенціал із мінімальними захворюваннями
Читати далi